top of page

Koopera


Koopera és una xarxa de cooperatives d’iniciativa social, empreses per a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social i altres tipus d’entitats no lucratives impulsades per Caritas. El seu objectiu principal és la inclusió social i laboral de persones en situació o risc d’exclusió social. La iniciativa, que va iniciar la seua activitat en 1990, cerca la generació d'ocupació mitjançant el que s’emmarca dintre l’economia circular i inclou les activitats de reutilització i reciclatge, serveis ambientals i consum sostenible. A més, disposa línies de treball de formació i atenció a les persones i la llar.

El treball diari d’aquesta organització té una orientació: innovació i creixent tenint a les persones com a centre. Aquesta orientació es desenvolupa en base a les competències cooperatives de: identificació amb Koopera, treball en equip, orientació al client, orientació al “logro”, impecabilitat, orientació al canvi i innovació. A més de la realitat a Espanya hi ha dos projectes internacionals que formen part del grup: Ekorropa Romania i Koopera Chile.

Des dels seus inicis ha anat actualitzant la seua estructura d’organització i els serveis de manera que ha anat aconseguint un desenvolupament i un nom i lloc al si de l'economia social i solidària.


LA REALITAT DE KOOPERA Com tota organització, Koopera ha anat adequant el seu funcionament a la realitat de l’entorn i a les apostes que els seus gestors han anat establint. Hi destaquem:

Els inicis Aquesta iniciativa sorgeix fa uns 28 anys en un grup de voluntariat de Cáritas en una humil parròquia de Basauri. Aquestes persones trobaren la necessitat de dignificar els famosos “roperos” que hi havia a les Parròquies per entregar roba a les persones més desafavorides. El primer que feren fou processar la roba, catalogar-la i tractar de donar un ús diferent a la que es trobava en pitjor estat per tal de reutilitzar-la.

Com a grup, Koopera. Red Social Koopera Gizarte Sarea, S. Coop., naix, com a cooperativa d’iniciativa social de segon grau, a l’any 2008 encara que les cooperatives i associacions que composen la xarxa són anteriors en el temps. Per exemple Rezikleta.

La realitat inicial va anar assolint nivell majors de desenvolupament destacant un moment clau per a la xarxa que fou la creació de la primera planta de reciclatge situada a Munguia a l’any 2012 des de la que començaren a analitzar les possibilitats d’eixida al mercat, com a draps, de la roba no apta pels primer locals de venda de roba.

En el moment actual Koopera és una xarxa que agrupa a 20 entitats no lucratives de l’economia solidaria: 11 cooperatives d’iniciativa social (5 d’elles qualificades com empreses d’inserció), 6 empreses d’inserció (constituïdes com a S.L.), 1 fundació i 2 projectes internacionals.

Tot açò conforma una realitat sòlida d’integració sociolaboral i solidària amb les persones més desafavorides que ha estat impulsat per “Cáritas” com a soci col·laborador.

REZIKLETA S.COOP. En 1990 naix l’Associació per la promoció de l’Ecologia social Rezikleta. En juny de 1992 es constitueix com a Rezikleta S. Coop. i s’especialitza en la creació d’ocupació social a partir d’activitats de recollida selectiva i reciclatge de residus. Des de 2009 gestiona “Bizimeta” el primer servei públic interurbà de préstec automàtic de bicicletes estàndards i elèctrics integrat en el sistema de transport públic.

BEROHI S.COOP. Es constitueix en l’any 2000 des de Cáritas Diocesana de Bilbao i Rezikleta com a socis col·laboradors. Aporta una solució integral, en l’àmbit del tèxtil recuperat, amb la creació d’un centre de manipulació i tractament.

EKORROPA S.COOP. Compta amb 10 tendes obertes des de l’any 2000 i al 2010 es constitueix com a cooperativa per a gestionar la creixent xarxa de tendes de segona mà especialitzada en moda ecològica i consum sostenible. Gestiona el primer mercat Solidari i Ecològic d’Euskadi situat a Bilbao.

EKIBER S.COOP. Es constitueix en 2004 i és una empresa d’inserció adaptant un model de funcionament sobre col·lectius amb els que ja estava treballant. La seua acció permet una intervenció educativa i un seguiment. El seu objectiu és la incorporació de les persones al mercat ordinari de treball després de passar per l’empresa d’inserció.

EKORREPARA S. Coop. Inicia la seua activitat en el 2007, com empresa d’inserció, promogut per Cáritas Bizkaia i Rezikleta. És la primera cooperativa d’iniciativa social que té com a objecte la recuperació d’Aparells Elèctrics i Electrònics (AEE’s).

LANBERRI. Naix a l’any 2000 i s’emmarca dintre del treball comunitari de quatre entitats (Bidegintza, Susterra, Rezikleta i Sortarazi) que actuen en el entorn de Bilbao i tenen com a àmbit d’actuació el treball amb persones de gran vulnerabilitat.

KOOPERA Consulting S. Coop. Naix a l’any 2010 i té com a objecte facilitar els servicis d’assessoria, organització i promoció social de persones amb la finalitat de recolzar els processos d’innovació i emprenedoria social que es donen en el marc de l’economia social i solidaria.

Soci col·laborador:

CARITAS BIZKAIA. És l’organització social de la Diòcesi al servei de les persones empobrides, promovent la seua integració i impulsant la justícia social. Té una trajectòria de 50 anys de treball a favor de la integració de les persones més desafavorides.

Entitats participades (formen part de la xarxa però no en qualitat de sòcies):

BERZIKLATU S.L. és una empresa d’inserció mixta entre tercer sector i administració que gestiona des de 2007 la planta pel tractament integral dels residus voluminosos construïda i cedida per la Diputació Foral de Bizkaia.

LIBURKI S.L.L. es una societat limitada laboral que es va crear en el 2002 com empresa d’inserció dedicada a l’enquadernació artesanal, regal promocional, “fotocopisteria” i gestió documental.

BEROHI Chile Limitada, un desenvolupament del model per a Chile

EKORROPA RO, S.R.L., un desenvolupament del model per a Romania.

La situació actual Des dels seus objectius, Koopera intenta desenvolupar la seua activitat especialment en la defensa mediambiental i la innovació social.

Tenint en compte la globalitat a tot el terri d’Espanya, la realitat és la següent: - Llocs de treball: 600 persones treballadores de les que el 55% són persones en procés d’inserció laboral. - Nombre de plantes de tractament: en són 9 plantes situades a les províncies d’Araba, Gipuzkoa, Cantabria, Asturias, València, Castellón, Teruel, Albacete y Almeria. - Tractament de roba 12.245,04 tones anuals - Contenidors de roba: 1805 - Tendes: les anomenades “Stores” de Koopera en són actualment 34 i es troben situades a: Albacete (4), Alicante (1), Almeria (1), Araba (2), Asturias (2), Bizkaia (9), Cantabria (1), Castelló (2), Gipuzkoa (5), Teruel (1), València (5) i Vigo (1). - Persones voluntàries: 500 des de l’organització Cáritas - Nombre de projectes: 8 cooperatives: Red Social Koopera Gizarte Sarea (Cooperativa de segon grau) - Koopera Consulting, S. Coop. - Koopera Mediterránea, S. Coop. - Koopera Servicios Ambientales, S. Coop. - Koopera Ambiente, S. Coop. - Ekorropa, S. Coop. - Ekorrepara, S. Coop.

- Cáritas Koopera Astur, S. Coop. - Koopera Chile - Koopera Romania - Centre Formació: Koopera Social Training situat a Bizkaia

Koopera a la Comunitat Valenciana Koopera Mediterránea, és la empresa d’inserció de persones en risc d’exclusió social que gestiona la planta de tractament que està situada a la població de Riba-Roja. La creació de la cooperativa és instrumental per tal d’aconseguir una preparació de les persones per incorporar-se al mercat laboral ordinari després d’un cicle de 3 anys en Koopera. En aquest moment s’està aconseguint un èxit del 60% d’inserció.

El procés que du la planta, és de tal manera que: a) el 60% del total de la roba processada es destina a la reutilització en les tendes obertes al públic, les anomenades Koopera Stores, o bé als 2 projectes internacionals. b) El 30% es per reciclatge en elaboració d’altres productes como moquetes per vehicles d’alta gama, panells per aïllament d’edificis o generació de fil per la creació de nou de roba. c) El 10% que resta és destinat a la valorització energètica, aconseguint l’objectiu de residu zero.

EL FUTUR El futur és incert i cal treballar per generar un creixement inclusiu front a un model de societat amb més desigualtats. Per això l’aposta de Koopera, assenyala el seu Director General Xavier Mariño, és realitzar un treball conjunt entre les empreses, les persones i les administracions. En eixe sentit les línies que ja estan donant resultats i en les que s’està aprofundint són:

- El reciclatge del cotó per produir panells aïllants per al sector de la construcció. Es preveu transformar 345 tones en 119.000 metres quadrats de panells. Aquest panells ja s’han testat amb èxit en 23 vivendes rehabilitades en Bizkaia.

- A Galicia en col·laboració amb Inditex, el MIT i les Universitats de A Coruña, Santiago i Vigo, s’està treballant en nous materials tèxtils que permeten reduir la utilització de químiques i aigua i que, a més, es puguen reutilitzar finalitzada la vida útil. En aquest moment s’està treballant en noves fibres com el Tencel i Refibra. Aquest últim es produiria a partir de la combinació de residus de cotó mitjançant l’anomenat “upcycling” pensat per l’obtenció de teixits amb la mateixa qualitat que u nou a partir d’altres reciclats. Koopera juga un paper significatiu donat que ja es troba al sector del reciclatge tèxtil.

- L’empresa Gipuzkoana EKOREC i KOOPERA estan desenvolupant un projecte per reciclar roba de polièster no reutilitzable i que actualment és dedicada exclusivament a valoració energètica amb el conseqüent impacte ambiental i econòmic. Es tracta d’un innovador procés de trituració, aglomeració, injecció i punxonat que permet re-introduir aquest teixit al mercat de consum. Les proves realitzades han permet demostrar que les moquetes produïdes amb 100% d’aquesta fibra han estat classificades com a aptes pel sector d’automoció d’alta gama.

- Reptes en lo social. En aquests moments Koopera es troba valorant la integració de tres entitats socials que han sol·licitat l’entrada en la Cooperativa.

- En l’àmbit de productes i serveis s’està aprofundint en reutilitzar, encara més si cal, tot tipus d’objectes: llibres, joguines, aparells electrònics, ... el que obliga a desenvolupar coneixements i tecnologia per a la millora.

- En quant a l’àmbit de serveis d’atenció a persones, estan tenint una major demanda i de major exigència.

- En el tèxtil es troben desenvolupant un projecte innovador per incrementar el reciclatge del tèxtil que en aquest moments no es pot reutilitzar.

- En quan a l’administració s’està en un procés obert per millorar els serveis als ajuntaments en la gestió de residus, construcció i mobilitat sostenible.

-S’està abordant el tema de la marca per tal de fer la seua unificació i millorar la visibilitat de Koopera.

bottom of page